Råd och rön – Rengöring av värmepumpar

så rengör du din värmepump

Värmepumpar är helt nödvändighet för att kunna kontrollera lufttemperaturen. Luftkonditioneringen hjälper till genom att minska temperaturen så att rummen blir mycket behagligare. Men ibland fungerar inte luftkonditioneringen så bra och behöver underhåll. Det finns professionella tjänster för rengöring av en värmepump, men det är i allmänhet väldigt dyrt att få det gjort professionellt. Det billigare sättet är att göra det själv, men du behöver steg-för-steg instruktioner för att rengöra värmepumpen så att du inte förstör den.

Hur du rengör din värmepump / luftkonditionering som ett proffs

Rengöring av en värmepump är mycket lätt jämfört med den allmänna uppfattningen att det är en komplicerad och en jobbig uppgift. Det kan verka förvirrande första gången som du ska göra rent apparaten men det är lätt som en plätt. Nedan har du en steg-för-steg manual för att rengöra din värmepump som om du visste vad du gjorde.

Du måste ha en flaska luftrengöringsspray för att rengöra apparaten efter att du öppnat den. Luftrengöringsspray kan köpas från något varuhus och det finns i olika sorter och med olika dofter. Luftsprayen hjälper till att rengöra luftfiltren.

Rengör filter

Sedan behöver du en handduk för att täcka området som dammpartiklarna som samlats inuti kan falla ner på när du öppnar så att ditt rum inte blir smutsigt. Möblerna och allt annat som är nära eller under enheten ska tas bort vid rengöring. Värmeluftspumpen bör nu vara urkopplad så att det inte finns någon risk för elektriska stötar. Nu öppnar du frontluckan på enheten och drar ut luftfiltren. Rengör dessa filter med hjälp av din dammsugare och ställ dem åt sidan. Dammsugaren bör rengöra allt damm som samlats på luftfiltren. Luftfiltren bör inte sprayas med luftspray.

Därefter öppna luftsprayburken, och skaka den ordentligt så att sprayen fördelas jämt. Börja sedan spraya med ett avstånd på 5-8 cm från värmepumpen. Luftsprayen bör fördelas jämnt så att inga hörn på insidan lämnas obesprutade. Fortsätt att trycka på luftsprayen tills insidan av pumpen verkar full av luftspray. Du får inte spruta på något som ser ut som en elektrisk del eller en motor för då kan din luftkonditioneringsapparat skadas.

Montera ihop igen

Nästa steg är ganska enkelt. Du bör vänta 10-15 minuter innan du ens rör någonting. Efter 15 minuter säter du tillbaka luftfiltren som du ställde undan när du öppnade apparaten. Sätt tillbaka alla delar och höljen. Nu kopplar du in apparaten och trycker på startknappen. Luftvärmepumpen kommer att börja arbeta som om den vore ny och du kan vara säker på att få en luktfri luft. Ovanstående åtgärder är verkligen bra vid rengöring av en vanlig luftvärmepump och det är mycket lättare än att följa bruksanvisningen. Genom att följa ovanstående enkla steg-för-steg instruktioner förstår du hur lätt du kan rengöra din luftkonditioneringsapparat/luftvärmepump och ha den i bästa driftförhållande.