Vakna upp hälsosam på en ren madrass – sätt att rengöra och fräscha upp dina madrasser

städa bort bakterier på madrassen

Har du rengjort din madrass på länge? Renlighet och hygien är nyckeln till god hälsa. Att ta en dusch, att tvätta kläder och att hålla hemmet  rent och ordningsamt handlar inte bara om renhet. Man måste rengöra platsen där man tillbringar en tredjedel av livet, med andra ord madrassen. Tyvärr blir madrassen allmänt försummad när det gäller rengöring.

Man behöver inte anse det väldigt besvärligt att rengöra madrassen då det inte är omöjligt att hålla den ren utan professionell hjälp. Även om professionell rengöring kan vara grundlig krävs det endast om det finns allergier. Annars är det ganska enkelt att rengöra madrassen som kan göras varje vecka eller varje månad.

Din madrass kan vara hem för bakterier

De döda skinncellerna från en människa samlas på madrassen. Även små dammpartiklar och andra föroreningar kan också hitta sitt gömställe i stygnen och madrassytan. När de ackumuleras kan de hjälpa bakterierna att växa i dem. Dessa bakterier kan orsaka olika allergier och andra problem.

Städning varje vecka och månad kan förhindra detta. Regelbunden rengöring skulle också hålla madrassen ny och fräsch. Rengöringsmetoderna gällande veckovis och månatlig städning av madrass skiljer sig inte jättemycket, men de är inte heller exakt samma.

Den veckovisa madrassrengöringen

Varje gång du byter lakan bör du ta med dammsugaren och köra ditt speciella klädselmunstycke över madrassen. Var mer uppmärksam på veck och sömmar där dammet kan gömma sig. Att använda en dammsugare med HEPA-filter säkerställer bättre rengöring gällande bakterierna. De döda hudcellerna elimineras också med denna metod.

Månatlig rengöring av madrass

Den månatliga städningen är aningen mer omfattande. Strö en generös mängd bakpulver över madrassen efter att du har tagit bort lakan, dynorna och kuddarna från madrassen. Du kan använda en sil för att hålla utspridningen jämn. Du kan också använda en eterisk olja blandad med bakpulver för en uppfriskande doft efter rengöring.

Bakpulver deodoriserar madrassen och absorberar fukt på den. Regelbunden svett och andra kroppsvätskor kan få bakterier att växa i dem. Bakpulver neutraliserar lukten, tar bort fukten och dödar mikroberna på madrassen.

Låt det strödda bakpulvret vara på madrassen i några timmar. Dammsug sedan hela madrassen från topp till botten och från sida till sida. Varje spår av bakpulver bör tas bort från madrassen. Om madrassen kan skakas, gör gärna det.

Fläckrengöring av sängmadrass

Fläckrengöring gällande ett spillt vin, andra vätskor eller vid madrassfärgning ska madrassen avlägsnas omedelbart och försök suga upp det våta området med försiktigt tryck. Använd rena och torra papper eller trasor för att torka ut vätskan. Använd lite vitt vin (för spill av rött vin) över det drabbade området. Detta bör lossa vinfläcken vilket gör det enkelt att suga upp den.

För andra fläckar, använd lite vit vinäger och häll försiktigt en mycket liten mängd på fläcken och låt det sugas upp. Torka sedan vätskan efter ett tag.

I båda fallen är nästa steg bakpulver, generöst utspritt över det drabbade området. Det absorberar fukten och lämnar platsen torr och ren när den ska dammsugas. Efter dammsugningen av bakpulvret, kan du låta madrassen torka ytterligare några timmar innan du sätter tillbaka lakan på den. Om möjligt kan du föra madrassen till solljus ett tag.

Magiska rengöringsmedel för madrasser

Vit vinäger och bakpulver kan göra underverk och är effektiva mot alla typer av fläckar. Det är mycket bättre än att använda dessa än hårda kemikalier och det skadar inte madrassmaterialet eller tyget. Bäst rengöringsprocessen för spjälsängmadrasser och för barn är denna. Det är säkert för deras känsliga hud och orsakar inga andnings- eller hudproblem.

När du ska få professionell hjälp med rengöringen

Den professionella rengöringen är grundlig och på plats, men den behövs inte alltid. Den kan göras en gång, om ett år eller när det behövs. Men i händelse av exempelvis vägglöss är professionell rengöringshjälp den bästa lösningen. Småkryp kan gömma sig i alla slags otänkbara områden och manuell rengöring av en privatperson kan inte garantera fullständig borttagning.

De professionella städarna kan också ha UV-ljusbehandling som dödar den mikrobiella ansamlingen, vilket de flesta förstås inte har tillgång till. Personer som lider av astma och andra allergier kan dra nytta av denna typ av madrassbehandling, så det kan vara värt att ha med i åtanke. Hör med de bästa städföretagen i Västerås vad de kan hjälpa dig med.

Slutsats

Slutsatsen är att madrassrengöringen sker enligt dina personliga behov. Om du bara behöver regelbunden rengöring är det bäst att göra det själv. När du har väldigt lite tid för städning i allmänhet, eller bara bortprioriterar städning eller kanske till och med stött på en allvarlig situation är professionell hjälp det bästa alternativet. En ren madrass kan hjälpa dig att få problemfri sömn på natten och bör inte ställa till några som helst problem för oss. En ren madrass är en viktig del av vår hälsa.