Rengöra ugn – Snabbt och effektivt!

bra tips på ugnsrengöring

Rengöring av ugnen

Ugnar tillverkar härligt goda kakor och bullar som alltid får dig att vilja ha mer. Men om du inte håller ugnen ren genom att regelbundet rengöra den kommer du aldrig att vilja äta några kakor eller bullar från en så smutsig ugn.

Rengöring idag är inte så jobbigt eftersom det finns självrengörande ugnar. Dessa ugnar startar sin rengöringsprocess när ugnen är satt i rengöringsläge. Vad som händer är att ugnens inre värms till ca 400-500 grader och under två timmars tid förvandlas alla fläckar, spill och fett som finns i ugnen till grå aska.

När du rengör din självrengörande ugn, måste först gallren tas bort och läggas i blöt i varmt vatten med diskmaskinsmedel. Timern för rengöringsläget i ugnen måste sättas på 2-6 timmar och slås på samtidigt som du ska se till att ugnsluckan är stängd.

Glöm inte att rengöra ugnsluckan

När den väl är rengjord måste ugnen svalna och askan som har samlats i ugnen måste torkas av med hjälp av en våt svamp eller trasa. Insidan av dörren kan rengöras med lite rengöringsmedel och en trasa. Var uppmärksam på tätningen runt luckan, och därefter måste ugnsluckan torkas ytterligare en gång med en fuktig svamp.

Samtidigt rengör du utsidan av ugnsluckan och spisen. Om det finns någon spishäll, ta bort den också och låt den ligga i blöt i varmt vatten och diskmaskinsmedel. Efter en stunds blötläggning rengör du och torkar den och lägger tillbaka den på sin plats.

Tips för enklare rengöring av ugnen

Om du inte har en självrengörande ugn, kan du fortfarande rengöra den på egen hand på ett ganska lätt sätt. Liksom tidigare, lägg gallren i blöt i vatten och diskmaskinsmedel, sätt på dig gummihandskar och spraya ugnsrengöringsmedel inne i ugnen och låt sitta i 6-8 timmar eller helst över natten. När du vaknar, behöver du bara skrubba rent ugnsutrymmet och torka med en fuktig trasa eller svamp.

För att underlätta din städning är det bättre att titta i din instruktionsbok, speciellt om du rengör ugnen för första gången. Det bästa tipset för ugnsrengöring är att undvika att låta ugnen blir för smutsig. Detta kan göras genom att lägga folie under gallret som du använder för bakning.

Allt dropp och spill hamnar på foliet och inte i ugnen. Så du måste bara ta bort foliet med allt spill efter bakningen. Ett alternativ är att använda ett bakplåtspapper som tjänar samma syfte. Och om du spiller när du bakar är det bättre att städa upp röran så snart som möjligt innan det torkar. Detta underlättar mycket för din ugnsrengöring och gör den mindre tidskrävande. Med regelbunden rengöring av ugnen kan du förvänta dig det bästa av din ugn och samtidigt förlänga dess livslängd.

Mer städtips från Flyttstädning Våsterås på vår städblogg