Organisera städningen av hemmet – Städa effektivt

så organiserar du din städning för att städa hemmet effektivt

Vet du hur man städar effektivt? Det är ingen överraskning att vi människor gillar städade och organiserade hem. De flesta djur (med undantaget för vissa rävar) gillar att hålla de platser de bor på iordning. Men, för vissa av oss så är att städa något som knappast lockar.

Detta är inte för att de flesta inte vet hur man håller ett hem städat och i ordning, utan den vanligaste frågan många ställer sig är helt enkelt ”var börjar jag”. Ibland så kan städningen av ett hus känns överväldigande. Det kan ibland få dig att sluta redan innan du börjat.

Hur man städar ett hus – en guide till en effektiv städning

För att undvika känslan av överväldigande så måste du bli effektivt organiserad. Du måste ha en plan. Innan du tar fram trasor och annat städmaterial bör du se till att allt står på sin rätta plats. Ett annat ord för detta är ”plockstädning”. Om du rensar upp först så kan du undvika att måsta stänga av dammsugaren nu och då för att plocka upp leksaker från golvet, eller måsta ställa ner möbelpolishen för att du måste ta bort några gamla tidningar från soffbordet. Att starta och stanna hela tiden kan vara rätt utmanande. Därför ligger det i ditt bästa intresse att plocka iordning först.

Organisera allt städmaterial

Nästa steg är att organisera allt städmaterial du tänkt använda. En bra idé kan vara att införskaffa ett förkläde med stora fickor eller en plasthink med indelningar för att bära ditt städmaterial från ställe till ställe och rum till rum. Material som du bör ha i hinken är fönsterputs, möbelpolish, trasor, desinfektionsspray, mattrengöringsmedel samt en luftfräschare. Du bör använda rätt städmaterial för varje litet städjobb du ska utföra, annars kan det gå så att du spenderar mer tid än nödvändigt och kanske även också dubbelstädar vissa delar av ditt hem.

Du kan också märka att det underlättar om du bär med dig en soppåse runt i huset istället för att hela tiden måsta springa fram och tillbaka till sopkorgen. Använd också de rätta städmaterialen för att få jobbet ordentligt gjort.

Städa uppifrån och ner

När du plockat undan från rummet du ska städa så börja då städa uppifrån och arbeta dig nedåt mot golvet. Ta bort spindelväv från hörnen i taket, och då du dammar bokhyllan, damma hyllan högst upp först. På detta sätt kommer dammet att ramla nedåt och slutligen landa på golvet så att du kan dammsuga upp det. Om du är högerhänt så arbeta dig runt i rummet klockvis, och om du är vänsterhänt arbeta runt i rummet mot klockan.

Rengör ett rum i taget

Ett annat tips då man ska städa ett hus effektivt, är att städa ett rum i taget. Så fort du städat klart rummet kommer du få en känsla av att du åstadkommit något, vilket kommer ge dig motivation att fortsätta till nästa rum.

Kom ihåg att ett rent hem inte bara är trevligt att se på. Det är också något som många människor ofta dömer dig efter. Tänk efter själv: när du går in i någon annans hus så lägger du nästan ögonblickligen märke till hur städat det är där inne. Dessutom så kan smuts innehålla kvalster och bakterier som kan ha en harmfull effekt på hela din familjs hälsa.